Urheilijoiden fysioterapia

Fysioterapialla on keskeinen asema urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä. Niin kilpaurheilijoiden kuin kuntoilijoidenkin kohdalla ennaltaehkäisevän fysioterapian avulla vältettäisiin monta sellaista vammaa/kiputilaa, jotka vaativat pitkiä hoitojaksoja ja aiheuttavat harjoittelu- ja kilpailukauden katkeamisen ja mahdollisesti samanaikaisen sairauspoissaolon työelämästä.

Kova harjoittelu asettaa tuki- ja liikuntaelimistölle suuria vaatimuksia, eikä elimistön voimantuotto- ja liikeketjujärjestelmä pysy terveenä, jos sen toiminta on virheellistä. Asennonhallinta- ja liikkuvuusongelmat ovat suurimpia rasitusvammojen syitä, koska ne johtuvat nivelten ja nikamien liikkuvuuksien epäsymmetriasta ja aiheuttavat rankasti harjoittelevalle urheilijalle nopeasti pehmytkudostulehduksista johtuvia kipuja. Tähän kipuun pitää reagoida nopeasti korjaamalla toimintahäiriö ja hoitamalla tulehdus.

On tärkeää opettaa urheilijalle asennonhallintaa kehittävät harjoitteet. Samalla kun liikeketju ja asennonhallinta korjaantuu ja rasitusvammat paranevat, alttius urheiluvammoihin pienenee.